Bodhránles

Ervaren leraar

Al meer dan 20 jaar ben ik Bodhrán leraar.
Kom langs voor een hele cursus, of zomaar een keer
voor een opfris les!

Bodhrán les

 

De traditionele Ierse drum heeft mij al gegrepen vanaf het eerste moment dat ik hem zag hangen in een muziekwinkel in Galway, tijdens een vakantie in 1995. Ik kocht hem en hing hem aan mijn muur. Pas twee jaar later ontdekte ik de Ierse muziek echt en leerde ik deze prachtige drum echt goed bespelen.

Sinds 2000 geef ik Bodhrán lessen in Wageningen. Zowel als beginner of als gevorderde kan je bij mij je techniek komen bijspijkeren! Wekelijks, voor een langere periode of gewoon zomaar een keer een uurtje, alle niveau’s en alle leeftijden!

Ik speel Kerry-style, dat betekent dat ik de tipper in het midden vasthoud.

Per half uur les vraag ik €32,50 en koffie en thee staan altijd klaar.

Bel me gerust om een keer een afspraak te maken voor een les bij mij thuis in Wageningen.

Wil je advies of info dan kan je me altijd mailen op vincent@vanmeerdervoort.nl of bellen op 06 24 63 75 07, ik zal altijd mijn best doen snel antwoord te geven.

 

Tijdens Aymon Folk Festival, Frankrijk, met Harmony Glen, 2007

Tijdens het Feakle Festival, Ierland, ik denk in 2001

Waar koop je een Bodhrán?

 

 

Waar kan ik een Bodhrán kopen? Waar moet ik op letten? Vragen die ik heel vaak krijg en ik zal proberen er hier zo goed mogelijk antwoord op te geven.

Je kan heel goedkoop oefen bodhráns kopen in diverse muziekwinkels in Nederland. Vaak zijn dat hele grote, dunne, slecht gebouwde drums waar je al na vier lessen niets meer mee kan. Ze kosten meestal rond de €35,- Als je jezelf serieus neemt speel je daar niet op 🙂

Reken erop dat een enigszins fatsoenlijke bodhrán begint bij ongeveer €150,-

Hieronder vind je drie bouwers waar ik zelf goede ervaringen mee heb. Een lijstje met links naar andere bouwers vind je onderaan!

Brendan White
Brendan maakt diverse soorten en maten bodhráns die betaalbaar zijn en kunnen tegen een stootje, je kan er zelfs op zitten als je wilt. Je kan hem zo opzoeken, hij woont in Veldhoven! Hij  Via www.bodhran.nl kan je hem vinden.

Metloef
Metloef (Rob Forkner) van wie ik een geweldige custom made drum heb maakt prachtige bodhráns naar jouw wens.

Christian Hedwitschak
In Duitsland vindt je Christian Hedwitschak die zeer mooie, diep klinkende high-end bodhráns maakt.

Ben March

Ik heb Ben ontmoet in Ennis en een flink deel van zijn drums bespeeld. Ik kon mezelf maar met moeite inhouden er meteen een te kopen. Nog even sparen, maar mijn volgende drum is er een van zijn hand. Je vindt hem hier: www.benmarchbodhrans.ie

Celtic Shop

In Bergen op Zoom vind je de Celtic Shop, zij verkopen bodhrans van diverse bouwers (ook die van Brendan) je kan je daar dus ook uitgebreid oriënteren. Zij versturen ook per post mocht je niet naar Bergen op Zoom willen reizen

Falconwood

Als je een mooie ‘tipper’ wil kopen moet je bij Gordon Falconer zijn. Hij heeft diverse ‘signature’ tippers op voorraad maar maakt ook custom tippers. Hij woont in Apeldoorn!

Schlagwerk

Dit duitse merk maakt een traditionele bodhrán en een bodhrán met een verwisselbaar, standaard 14 inch drumvel. Ideaal als je veel in barre weers- of podiumomstandigheden moet spelen.​

Waar moet je op letten bij het kopen?

 

De keuze voor een bodhrán is erg subjectief. Heel belangrijk is natuurlijk de klank. Past die bij jou? Klinkt hij goed? Je zal als je vaker speelt steeds meer en verschillende eisen gaan stellen.

Wat wel erg belangrijk is: Koop geen te grote bodhrán! Zorg dat hij, als je rechtop op een stoel zit met je bovenbenen horizontaal, comfortabel onder je arm past.

Verder is het natuurlijk belangrijk om te letten op de klank. Jij moet er het meest naar luisteren. Een drum met een diepe rand heeft vaak meer volume en meer bas. Een dik vel klinkt vaak doffer of warmer dan een dun vel. Een zacht vel geeft meer warme tonen, een hard vel geeft meer punch

En als je dan toch geld uitgeeft, koop een tunable bodhrán, daar wordt je op de lange termijn het gelukkigst van.

Heb je vragen over het kopen van een bodhrán? Mail of bel me gerust!

Andere Bodhrán leraren in Nederland

 

Wageningen ligt vrijwel exact in het midden van Nederland en is goed bereikbaar per auto en met het openbaar vervoer.  Maar als het toch te ver voor je is:

Als je goede lessen wil volgen in het noorden van het land kan je eventueel terecht bij Annemarie de Bie en Pieter R. Wentzel 

06 30655498
Ezinge ( bij Groningen )