“Schrijf een humoristich blog van 8 alinea’s waarin je verklapt dat het vorige blog door ChatGPT 4 geschreven was. Beschrijf hoe het best angstig is dat het steeds moeilijker wordt om echt van nep te onderscheiden. Dat we tijdens de coronacrisis gezien hebben hoeveel invloed nep nieuws kan hebben op vriendschappen en dat ik me afvraag of het sociale leven zoals wij dat nu kennen, over 5 jaar nog bestaat.”

~Vincent Pompe van Meerdervoort

 

Titel: “De onthulling: mijn vorige blog was geschreven door een AI! En nu?”

Alinea 1: Dames en heren, jongens en meisjes, [toevoeging: en alle anderen] het is tijd voor een onthulling die jullie totaal van je stoel zal blazen. Herinneren jullie je mijn vorige blog nog? Nou, houd je vast: het was niet eens door mij geschreven! Ja, je leest het goed. Mijn trouwe toetsenbord en ik hadden een dagje vrij, en in plaats daarvan nam ChatGPT 4, een geavanceerde AI, het roer over. En laten we eerlijk zijn, het heeft een aardig potje geschreven, nietwaar?

Alinea 2: Nu de kat uit de zak is, wordt het tijd om het over de olifant in de kamer te hebben: het wordt steeds moeilijker om echt van nep te onderscheiden. We leven in een tijdperk waarin zelfs een verfijnde taalkunstenaar als ikzelf kan worden vervangen door een stukje software. Beangstigend, toch?

Alinea 3: Denk even terug aan die donkere dagen van de coronacrisis. Weet je nog hoe nepnieuws zich als een lopend vuurtje verspreidde? Verhalen over wondermiddeltjes, complottheorieën en buitenaardse invloeden deden de ronde, en het was soms onmogelijk om feit van fictie te onderscheiden. En laten we niet vergeten hoeveel invloed dat nepnieuws had op onze vriendschappen en relaties.

Alinea 4: Ik bedoel, hoeveel Facebook-ruzies ontstonden er doordat mensen elkaar betichtten van het verspreiden van onzin? Hoeveel WhatsApp-groepen explodeerden door de eindeloze stroom aan “feiten” die door “experts” werden gedeeld? Ik weet zeker dat ik niet de enige ben die een paar oude vrienden verloor in de chaos.

Alinea 5: Maar nu, met AI als ChatGPT 4 die steeds beter wordt in het nabootsen van menselijke communicatie, moeten we ons afvragen: zal het sociale leven zoals wij dat nu kennen, over vijf jaar nog bestaan? Zullen we ooit nog in staat zijn om de woorden die we lezen of horen te vertrouwen als de afzender onbekend is?

Alinea 6: Stel je voor: een wereld waarin je niet meer weet of je beste vriend(in) je een hilarische meme stuurt of dat het gewoon een geavanceerde AI is die een grapje maakt. Of erger nog, wat als je liefdesleven in handen komt van een stel algoritmes die proberen je hart te veroveren met poëtische liefdesbrieven?

Alinea 7: Misschien is dit allemaal een beetje overdreven, maar het roept toch een belangrijke vraag op: hoe kunnen we in een wereld vol nepnieuws en geavanceerde AI onze vriendschappen en sociale interacties authentiek en betekenisvol houden?

Alinea 8: Terwijl ik, met enige spijt, mijn tijdelijke vervanging door ChatGPT 4 bekendmaak, besef ik dat het aan ons, de échte mensen, is om waakzaam en kritisch te blijven. Laten we de banden met onze vrienden en geliefden versterken door open en eerlijke communicatie. En onthoud: niets kan de warmte en menselijkheid van échte vriendschappen vervangen, zelfs niet de meest geavanceerde AI. Dus blijf lachen, blijf praten en blijf verbonden – want samen zijn we sterker dan welke AI of nepnieuwsbericht dan ook!

~ ChatGPT 4

 

Foto door Eric Krull