Gisteren, woensdag 19 november 2014, wilde ik met mijn zoon een gezellig dagje weg. Een Pappadag. Aangezien de skivakantie weer in aantocht is en hij graag wil leren snowboarden leek het mij leuk eens een skihal op te zoeken. De eerste die iedereen noemde toen ik de kenners wat info vroeg was Snowworld Landgraaf, die heeft een redelijk lange baan en een goede naam. Alleen was daar een wedstrijd gaande, wat betekent dat er maar een baan beschikbaar is en geen parkeerplaats.

Ik kwam via Google het Alpincenter in Bottrop tegen. Die baan wordt op alle mogelijke manieren afgekraakt, krijgt op Google Reviews een 3,3 rating en ook op Wintersporters.nl komt hij er niet goed vanaf. Via Scoupy kon ik 20% korting krijgen, dus besloot ik toch de gok te wagen. Hieronder een review en wat foto’s.

Omdat ik zoveel skihal websites bekeken had was ik in de war over de openingstijden stonden wij als eersten om 8:30 voor de deur, anderhalf uur te vroeg. Op de heuvel tegenover de skihal staat een grappige uitzicht toren die we toen maar beklommen hebben. Toen wij om 10:00 weer bij de skihal aankwamen stond er een dikke rij tieners voor de deur te wachten. Ik voorzag een volle piste en lange wachttijd bij de kassa, maar tot mijn verbazing waren we een kleine tien minuten later binnen! Het personeel bij de kassa was in tegenstelling tot alle reviews vriendelijk en gezellig.

We vonden een kluisje om onze waardevolle spullen en kleding in te stoppen, twee 1-euro munten erin (waarvan je er 1 terug krijgt) en we konden door naar de snowboard uitgave. Bij de ski-uitgave stond een flinke rij die wel snel oploste, wij hadden geluk en konden in een keer doorlopen. Wederom vriendelijk personeel, we kregen in een keer de goede spullen en stonden dus 10 minuten later op de piste.

De ingang naar de piste vanuit de ski uitgave en de ‘alm’ is een stukje naar beneden, gezien vanaf de echte start van de piste.  De piste zelf is breed en gelijkmatig (geen heuveltjes of bobbels in de sneeuw) en het best te vergelijken met een mooie blauwe piste in de alpen. Hij is 650 meter lang, waarbij het begin voor een deel is ingericht als oefenpiste -wederom zoals vrijwel elke piste in de alpen. Je kan dus na ongeveer 60 meter pas echt vaart gaan maken. De sneeuwkwaliteit was uitstekend en dat bleef de hele dag zo.
Onderaan de piste is een kleine helling naar boven (ongeveer 15 meter) waar je op een rollerbaan weer naar de start wordt vervoerd. Dat voorkomt dat mensen met een rotvaart bij de rollerbaan aan kunnen komen, maar het maakt ook dat je een deel van die helling naar boven moet lopen (of het hele stuk als je te weinig vaart gemaakt hebt). De baan gaat even snel als een gemiddelde sleeplift in de alpen en staat even stil als er iemand af valt. Dat gebeurt 1 á 2 keer per ‘rit’ naar boven. Drie tot vijf minuten later kom je boven, waar je met een klein bochtje (voor de skiërs) of een paar stappen (voor de snowboarders) weer aan de start van de piste staat. Aan het eind van de dag is dat bochtje ietwat ijzig dus even opletten.

Ondanks dat er tegen de middag toch flink wat mensen waren bleef de piste heel rustig. Dat komt denk ik voor een deel omdat de toegang tot het Alpincenter ‘All Inclusive’ is. Je kan ongelimiteerd eten en drinken (max 3 gratis alcoholische drankjes) dus bezoekers nemen regelmatig de tijd om even te zitten in het restaurant. Wij deden dat natuurlijk ook. Een zeer ruime keuze uit allerlei drankjes kan je in de bar halen. Je kan het ook daar opdrinken in een modern ogende bar, of het meenemen naar de ‘alm’ -die eruit ziet alsof hij direct uit Oostenrijk is geïmporteerd- en er een maaltijd bij nuttigen. Voor sommige alcoholische dranken en voor warme chocomel moet je betalen via ‘chips’ die je uit een automaat kan halen.
Het buffet in de ‘alm’ was vrijwel identiek aan wat je op een ‘echte’ piste tegenkomt. Het repetoire bestond uit rijst of pasta met een keus uit twee soorten goulash, aardappel gratin, rode kool met appeltjes, varkensfilet, kippenpootjes, twee soorten soep, frietjes, frikandellen, zes soorten salades, witte broodjes met een variëteit aan kazen en vleesbeleg, chocoladevla, vanilleyoghurt, drilpudding, brownies met custard saus en twee soorten ijs. Alles zeer smaakvol en regelmatig aangevuld. Lege borden en glazen werden regelmatig door het personeel weggehaald, de hele zaak was altijd schoon en er was plaats genoeg om te zitten.

Conclusie

Ik ben blij dat we ondanks alle slechte reviews toch gegaan zijn.Voor wie twijfelt: Negeer de slechte reviews, ga zelf kijken. En dan -en dit is een vermoeden- beter niet op vrijdagmiddag, zaterdag of zondag als iedereen gaat, want dan heb je kans dat het wel heel erg vol zit overal. Maar zo op een doordeweekse dag ben ik van mening dat deze piste zeer de moeite waard is. Wij heb voor €45,- en wat benzinekosten een ontzettend leuke, ontspannen dag gehad en we zullen er zeker vaker naartoe gaan.

[justified_image_grid]