[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]Onlangs werd ik door FotoOpCanvas.nl (verder FoC genoemd) benaderd met de vraag of ik een recensie over hen wilde schrijven. In ruil voor een open en eerlijke recensie boden ze mij een gratis canvas van 40×30 cm. Nu wilde het toeval dat ik net van plan was om zo’n canvas te gaan bestellen -bij een van de concurrenten- ik had nog nooit van FoC gehoord! Een leuke kans voor mij dus om een nieuwe ervaring op te doen.

Altijd lastig om een keus te maken uit de bergen foto’s op mijn digitale plank, uiteindelijk werd het de foto (rechts) van Gjendesheim in Noorwegen, die ik sowieso al op groot formaat wilde laten drukken. Met foto in de aanslag surfte ik naar de bestelpagina.

Als designer kan ik het niet laten om te kijken naar hoe een website eruit ziet. Een eerste indruk is voor vrijwel iedereen belangrijk. Vanuit mijn zen beoefening probeer ik de eerste indruk zo min mogelijk waarde te geven, maar ik ben er niet van verstoken. Voor de volledigheid zet ik hem dus toch hier neer!

De site van FoC is voor een groot deel gebouwd in Flash. Design technisch oogt hij wat ‘outdated’ en log en ik moest een beetje lachen om het onscherpe logo. Ik maakte een account aan en logde in, wat ik vervolgens bij het bestellen opnieuw moest doen. Gebaseerd op mijn eerste indruk zou ik eerst doorzoeken naar een site die er meer ‘up-to-date’ en rustig uit ziet, die meer kwaliteit uitstraalt en minder ‘goedkoopheid’. Dat terzijde is de site van FoC  overzichtelijk en vond ik zonder noemenswaardige problemen mijn weg naar de bestelpagina.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/4″][image_with_animation image_url=”2392″ alignment=”center” animation=”Fade In” img_link_large=”yes” img_link_target=”_blank”][/vc_column][vc_column width=”1/4″][image_with_animation image_url=”2393″ alignment=”center” animation=”Fade In” img_link_large=”yes” img_link_target=”_blank”][/vc_column][vc_column width=”1/4″][image_with_animation image_url=”2394″ alignment=”center” animation=”Fade In” img_link_large=”yes” img_link_target=”_blank”][/vc_column][vc_column width=”1/4″][image_with_animation image_url=”2395″ alignment=”center” animation=”Fade In” img_link_large=”yes” img_link_target=”_blank”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]De foto die ik uploadde was 5,7MB, 6000 x 3300 pixels en 72 DPI. Het duurde een kleine drie minuten om te uploaden. Vervolgens kon ik maten kiezen. Na het aanvinken van een maat was het eenvoudig om een deel van de foto te selecteren. De aangeboden gratis 3×4 maat deed mijn foto geen goed, dus besloot ik een alternatieve maat te kiezen (50×30) en wat bij te betalen. Het heen en weer klikken tussen de maten maakte dat het systeem in de war raakte, waardoor ik opnieuw moest beginnen met uploaden. Dat was even vervelend, maar de tweede keer ging het allemaal prima. Een snelle betaling (bijbetaling voor de afwijkende maat en verzendkosten) met iDeal en het wachten maar.

Dezelfde avond kreeg ik nog een bericht dat de print was aangeboden aan GLS pakketverzending. De volgende dag kreeg ik tegen de middag bericht van GLS zelf dat het pakket bij hen was aangeboden. Uiteindelijk kreeg ik het pakket de dag daarna thuis.

De canvas structuur geeft het geheel wel een leuke artistieke ‘feel’ en maakt dat de afbeelding vanuit alle kijkhoeken goed zichtbaar is, ongeacht de lichtinval. Het contrast in het resultaat is lager  dan in de originele foto en het canvas heeft een zeer duidelijke geelzweem. Natuurgetrouw aan de foto is het resultaat dus niet. Toch is het mooi om te zien, zo aan de muur.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][image_with_animation image_url=”2391″ animation=”Fade In” img_link_target=”_self” img_link_large=”yes”][heading]Origineel[/heading][/vc_column][vc_column width=”1/2″][image_with_animation image_url=”2400″ animation=”Fade In” img_link_large=”yes” img_link_target=”_self”][heading]Canvas[/heading][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][text-with-icon icon_type=”font_icon” icon=”icon-eur” color=”Accent-Color”]Prijs

FoC claimt de goedkoopste te zijn, wat mij een korte zoektocht op Google deed ondernemen. Wat een berg canvas drukkers zijn er! Geen wonder dat ze allemaal hard roepen dat ze zeer goedkoop of de goedkoopste zijn.
De print die ik bestelde kost bij FoC ongeveer €25,- exclusief verzendkosten. Bij bijvoorbeeld Reclameland.nl betaal ik voor dezelfde maat print €17,41 exclusief verzendkosten. Wellicht zijn er meer die het goedkoper kunnen. Als het je om de laagste prijs gaat is het raadzaam om even rond te kijken.

[/text-with-icon][text-with-icon icon_type=”font_icon” icon=”icon-star-half-empty” color=”Accent-Color”]Kwaliteit

Het contrast kan iets beter maar over het algemeen ziet het resultaat er goed uit. Jammer van de geelzweem, het doet de originele foto geen recht. Als fotograaf zou ik toch een meer ‘natuurgetrouw’ resultaat verwachten. Als ‘leek’ vind ik het resultaat ondanks deze verschillen met de originele foto een mooi plaatje, mijn woonkamer is weer wat leuker geworden.[/text-with-icon][/vc_column][/vc_row]