Sinds een dag of 10 staat op mijn Facebook profiel mijn naam als Vincent Ongen van Meerdervoort in plaats van het gebruikelijke Vincent Pompe van Meerdervoort. Ik krijg steeds meer vragen over waarom dat zo is, hier dus een uitleg:

Mijn leraar, zen meester Jundo Cohen, bedacht voor mij de naam Ongen (音源 )

In het zen boeddhisme, dus ook in de Soto Zen richting die ik beoefen, begin je als ‘leek’ met mediteren. Je kan, als je je leven eraan wilt wijden, ook monnik worden. Voor veel mensen is dat een stap te ver en daarom is er een tussenweg, een ceremonie die Jukai heet. Tijdens die ceremonie accepteer je de boeddhistische leefregels of eigenlijk richtlijnen en neem je je voor die zo goed mogelijk te volgen.

De zen leraar die de ceremonie leidt bedenkt voor alle deelnemers een boeddhistische naam. Soms is dat een eigenschap of kwaliteit die de deelnemer al heeft, soms is dat iets wat de leraar in de deelnemer ziet, maar wat misschien nog niet evident aanwezig is. Mijn leraar, zen meester Jundo Cohen, bedacht voor mij de naam Ongen (音源 ) wat Sound Source, Geluidsbron, betekent. De reden van die naam lijkt me helder 🙂

Waarom staat die dan nu op Facebook?

Het is min of meer gebruikelijk om die boeddhistische naam in je eigen naam op te nemen. In ieder geval in veel westerse en soto-zen groepen. Uit pure nieuwsgierigheid wilde ik wel eens weten hoe dat eruit zou zien, voornamelijk omdat mijn naam al zo lang is. Vincent Ongen Pompe van Meerdervoort zou het moeten zijn.

Helaas is de Facebook interface niet altijd even helder en toen ik mijn eerste probeersel opsloeg, bleek dat je slechts eens in de 60 dagen je naam mag veranderen. Zodoende zit ik vanaf nu nog ongeveer 50 dagen aan dit rare samenraapsel vast. Och, what’s in a name? Als je alle laagjes van de ‘menselijke ui’ gepeld hebt blijft er toch niet veel over…

Wat ik uiteindelijk doe na die 50 dagen weet ik nog niet. Wat vinden jullie? Zit er wat in of is het overdreven onzin?