Northface is bekend om de kwaliteit van zijn producten. Voor een lange afstands wandeling in de Oostenrijkse alpen kocht ik vier exemplaren van de Northface Assault Bivvy, een bivakzak met DryWall technologie; waterdicht en zeer goed ademend.

Een bivakzak is een omhulsel voor je slaapzak, vaak met wat extra ruimte voor spulletjes, waarin je beschermd tegen de elementen kan overnachten. Sommige bivakzakken zijn een eenvoudige zak waar je van bovenaf inschuift met slaapzak en al, deze Assault Bivvy heeft een hoofdeind dat je kan dichtritsen om helemaal beschermd te zijn voor de elementen. Voor lange tochten is een goede bivakzak erg handig om mee te nemen, zeker voor het geval je gedwongen in de bergen moet overnachten.

Screen Shot 2016-08-08 at 10.21.25 AMWaterdichtheid

De eerste nacht sliepen we op ongeveer 2000 m hoogte. Het was een heldere nacht, geen spatje regen en een minimum temperatuur van 16 graden celcius. De volgende ochtend werden we wakker met kletsnatte bivakzakken. Helaas had het vocht zich niet alleen aan de buitenkant genesteld, ook onze slaapzakken waren goed nat.

Condens? Zelfs in een gewone tent vormt zich condens gedurende de nacht. We hadden een zeiltje over ons hoofd gespannen, en recht onder het zeiltje waren de bivakzakken droog. Ook bij onze gezichten, terwijl we de hele nacht in onze gesloten bivakzakken geademd hadden. Deze nattigheid was het resultaat van de ochtend dauw.

Onze conlusie was dat we onze wandeltocht moesten afbreken, met bivakzakken die zelfs bij lichte dauw al onze spullen nat lieten worden konden we niet veilig overnachten in hooggebergte. De kans op doorweekt raken en onderkoeling als gevolg was gewoon te groot.

Noodweer

Helaas werden we later die dag op 2500 m overvallen door noodweer. Bijna tegen beter weten in maar helaas uit pure noodzaak schoven we matjes en slaapzakken in de Assault Bivvy om het ergste noodweer af te wachten en dan als het rustiger zou worden weer naar beneden te lopen.

Bliksem, hagel en zeer zware regen hamerden ruim een half uur op onze bivakzakken. In de kleine ruimte bij onze hoofden voelden we hoe de druppels regen recht door het materiaal heen sloegen. Binnen drie minuten stond er een plas water in mijn bivakzak, binnen vijf minuten was ik volledig doorweekt, slaapzak en al.

Wij konden gelukkig later inpakken en veilig naar beneden komen (lees het hele verhaal hier).

 

De specificaties van Northface

Screen Shot 2016-08-08 at 10.20.48 AM

Mijn conclusie

Een bivakzak is bedoeld om bescherming te bieden in noodgevallen of als lichte eenpersoons overnachtings mogelijkheid.

De Northface Assault Bivvy is licht, dat wel, maar verder voldoet hij totaal niet als bivakzak. Hij is absoluut niet waterdicht, zelfs niet bij lichte dauw. In noodgevallen kan het zelfs levensgevaarlijk zijn om op deze bivakzak te vertrouwen; doorweekt en onderkoeld raken bij noodweer of zelfs lichte vochtigheid is zeer waarschijnlijk in het hooggebergte. Het gebruik van deze bivakzak kan erg gevaarlijk zijn in die omstandigheden.

Waterdichtheid: 0%
Betrouwbaarheid: 0%

Koop de Northface Assault Bivvy niet. Zelfs een gewone vuilniszak zal je beter beschermen.