De Grote Nieuwjaars schoonmaak begon dit jaar vorig jaar. Tijdens de kerstdagen lukte het me om een fotodatabase van 85 gigabyte terug te brengen naar 37 gigabyte. Tienduizend foto’s heb ik weggegooid en dat voelde goed! Mijn computer loopt weer soepeler en ik heb het foto-uitzoek-zwaard van Damocles niet langer boven mijn hoofd hangen.

De foto bij dit artikel kwam ik tegen tijdens het uitzoeken, lang geleden genomen in Burgers Zoo, Arnhem, en nu eindelijk opgepoetst en nuttig gemaakt. Helaas weet ik niet meer precies wat voor beest het is, maar misschien kan iemand mij daar meer over vertellen?

Mijn goede voornemen voor dit jaar is meervoudig: Vanuit het zenboeddhisme handel ik zoveel mogelijk met aandacht, dat principe ga ik ook in mijn fotografie toepassen. Ik neem alleen een foto als hij echt de moeite waard is, en mochten er mindere foto’s bij een gemaakte serie zitten gaan die zonder pardon de digitale prullenbak in. Ook wil ik proberen in mijn foto’s tot de essentie van het onderwerp door te dringen. Ze moeten iets zeggen, die foto’s. Ook als er niets speciaals op staat.
Niets speciaals is zwaar onderschat. Hoe langer ik op mijn meditatie kussen zit, hoe vaker het tot mij doordringt hoe mooi niets speciaals eigenlijk is. Gewoon, zoals het is. Dat is het tweede deel van mijn goede voornemen, om in alles niets speciaals te zien, en daar uitbundig van te genieten. Er is niets in het leven waar je niet van kan genieten. Echt niet.

Mocht je meer willen weten over niets speciaals, op www.nietstezienhier.nl staat alle info die je ooit nodig zal hebben.

Klinkt dat te vaag en onbestemd? Lees dan het ‘Verhaal van de Mimosa’ maar eens, van Paul Kater. Dat is alles behalve vaag en onbestemd. Ondanks dat bevat het boek een hoop ‘Zen’, op diverse niveaus. Mijns inziens is het behalve een boeiend, humoristisch en goed geschreven verhaal ook een werkje waaruit je inspiratie kan putten voor je ‘echte leven’… tussen de regels door. Haal het uit diverse digitale boekwinkels (Amazon, Kobo enzovoort) of de paperback via lulu.com