Sinds mijn Facebook berichtje over het dieet dat ik de laatste maanden heb gevolgd, heb ik zoveel vragen gekregen dat ik het maar even op een snel blogberichtje neerpen.

De dame die het dieet bedacht heeft is Amy Meyer. Haar website kan je onderaan dit artikel vinden. Maar wees gewaarschuwd, het is Amerikaans met een grote heidswaanzin.
Ik heb de commerciëele bagger dus gelaten voor wat het was en heb de -voor mij- meest interessante zaken overgenomen. Eerlijkheidshalve moet ik toegeven dat het niet -zoals ik wel schreef- geheel ‘effortless’ is, maar voor mij was het dat na 2 dagen wennen wel.

Dit diëet is oorspronkelijk bedoeld om mensen met bepaalde chronische ziekten te helpen hun medicijngebruik en ziekteverschijnselen te verminderen. Mijn vrouw Evelijn heeft er ongelooflijk veel baat bij, Minder schildklierhormoon slikken, fitter voelen, ga zo maar door.

Ik deed met haar mee om haar te ondersteunen en om zelf wat af te vallen. De resultaten zijn overweldigend en ik heb in de periode dat ik nu bezig ben minder honger, ik eet 2/3 minder dan eerst, geniet meer van de smaak van mijn eten, ben meer dan 10 kilo afgevallen en kan dit de rest van m’n leven volhouden.

Het principe

Je begint met heel weinig diversiteit in je voedsel. Alleen dingen waarvan bekend is dat het geen allergische reacties oproept. 3 weken lang.
Daarna ga je langzaam nieuwe dingen introduceren. 3 Dagen lang heel veel van 1 ding eten (bijvoorbeeld paprika) en als dat goed gaat kan je het in je dieet opnemen. Uiteindelijk weet je wat jij wel of niet kan eten en heb je het voor jou ideale dieet gevonden.

Ik heb het zelf niet zo strikt gedaan. Ik wilde tenslotte alleen afvallen. Ik heb dus de grove lijnen gevolgd, met hier en daar wat toevoegingen.

De nadelen

 • Vrij veel vlees
 • Vaker koken
 • Vaker nadenken over wat je gaat eten

 

De voordelen

 • Binnen een maand of 3 zeker 10 kilo lichter
 • Duurzaam – heel makkelijk vol te houden
 • Geen honger
 • Geen kans op terugval als je je nieuwe eetgewoontes vasthoudt

Mijn versie

Kort door de bocht komt het hierop neer – en het klinkt heftig, maar ‘stay with me’ – uitleg volgt

De 1e drie weken

 • Geen koeienzuivel (Kaas, Melk, Lactose enz enz – verpakkingen lezen)
 • Geen gluten bevattende granen
 • Geen groenten van de nachtschade familie (aubergine, paprika)
 • Zo min mogelijk koolhydraten (geen granen, aardappels, rijst)
 • Geen bonen of mais

Officieel ook:

 • Geen noten
 • Geen koffie

Maar dat trok ik echt niet. Dus als ik honger had at ik een paar nootjes (Zakje gemengde noten van de Lidl a 3,50)
Kort door de bocht eet je alleen beperkte groenten en vlees. En eerlijk is eerlijk, de eerste twee dagen ervoer ik trek. De geur van broodjes was moeilijk te weerstaan. Maar na twee dagen was ik gesettled. Mijn dag ziet er alvolgd uit:

In de praktijk

Ik wijk af en toe wel eens af: stukje cake of een koekje bijvoorbeeld – maar niet meer dan 2x per week. Ik heb geen behoefte meer aan zoete troep: taart, koekjes, snoep kan me gestolen worden.
Nadeel: Ik lust veel soorten koeienkaas niet meer. Geitenkaas blijft heerlijk.

Ontbijt: (bijvoorbeeld) Half Ikea bakje soep (welke groente er toevallig in de lade ligt)
Lunch: (bijvoorbeeld) lunchbakje halfvol sla met bijvoorbeeld komkommer, 100gr gebakken kip (veel diverse opties voor lunch beschikbaar)
Diner: (bijvoorbeeld) Vlees/Vis/Gevogelte met groenten. In principe kan je de bulk (rijst, aardappels, granen) gewoon weglaten.

Geloof me, als je dit meer dan 3 dagen volhoudt heb je MINDER honger dan eerst. Eet je MINDER dan eerst. Voel je je FITTER dan eerst. En je valt nog af ook.

Heb je vragen, dan mag je me bellen of mailen.

Ik raad je aan het boek te bestellen (lees door alle Amerikaanse onzin heen) en het te proberen.
Persoonlijk ben ik zeer tevreden, ik kan dit dieet nog vele jaren zonder moeite volhouden. Mijn lichaam ziet er (persoonlijke smaak) beter uit dan het ooit gedaan heeft – ik krijg zelfs een sixpack zonder push-ups) en ik voel me fitter dan ooit.

Koop het boek of houd je aan het bovenstaande en je valt gegarandeerd af.

Info: https://www.amymyersmd.com/

Vincent