Ontspanning is een schaars goed voor de meeste mensen. Er wordt dan ook grof voor betaald en de diverse veilingsites en dealstunters grossieren in goedkope kalmte en stilte met korting. Het is genetisch gemodificeerde (GMO) onrust waar wij in deze moderne chaos aan lijden. Het zit diep in onze genen en onze cultuur geworteld om de drukte op te zoeken, telkens weer opnieuw, als hongerige zielen met holle ogen en holle magen. “Brainnnnss“….

Toch voelen we allemaal de wens om rust te hebben, niet meer geleefd te worden. Maar de stappen die wij, moderne mensen, nemen om tot rust te komen zijn meestal oppervlakkige, tijdelijke stappen.  In onze wanhoop om de chaos achter ons te laten crëeren we er vaak alleen maar meer van. We gaan ons helemaal uitleven tijdens het stappen, of zetten onze gedachten op nul tijdens een avondje bioscoop.

Ik kan me nog levendig herrinneren hoe ik mezelf helemaal verloor tijdens films als de Lord of the Rings serie, of Star Wars. #heerlijk, #genieten, #momentvoorjezelf.

Maar naderhand zat mijn hoofd niet alleen vol met de gebruikelijke warboel van social media, schreeuwende pubers en de huishoudelijke puinzooi die constant aan mijn geweten knaagde, maar er kwamen ook nog eens bataljons starcruisers en hordes orks voorbij om de chaos compleet te maken.

De enige blijvende oplossing tegen deze GMO onrust, is GMO stilte. Onze chaotische genen, onze krampachtige cultuur, onze ingebakken inclinatie naar onrust eruit werken. Niet met een dagje sauna,* maar met een grondige modificatie van diezelfde genen.

Om te beginnen heb ik mijn telefoon eens doorlopen en alle apps die ik niet gebruikte verwijderd.

Vervolgens heb ik alle apps die ook op een computer werken van mijn telefoon gewist. Facebook. De NOS nieuws app. Twitter. Al die apps die constant om je aandacht zeuren. Niet nodig! Ik kijk wel eens of twee keer per dag op Facebook als ik achter mijn laptop zit.

Tenslotte heb ik alle notificatie geluiden uit gezet. Geen enkele app kan mij nog storen met een bliep of zoem. Alleen enkele berichten-apps die ik voor mijn diverse werkzaamheden nodig heb mogen een notificatie op mijn homescreen tonen. De rest houdt zijn mond maar.

Zo krijgt een van de apparaten die mij dagelijks het meest te pakken neemt en mee sleurt in de chaos, een ingrijpende metamorphose. Het dient nu als een reminder, want telkens als ik ernaar kijk zie ik de genetisch gemodificeerde stilte die ik aan het kweken ben.

En terwijl de Suite Bergamasque van Claude Debussy mijn oren streelt en mijn hart doet samenvloeien met de zon die buiten met de blaadjes speelt, voel ik de stilte langzaam naar binnen sijpelen.

Drup… drup… drup…

*Al kan ik iedereen een dagje sauna van harte aanbevelen!