Ik glimlach vriendelijk terug naar de dame die mij begroet. Ze zit met een glas witte wijn aan een klein vouwtafeltje voor haar huis in de lentezon, die glimt in haar glas en die mijn rug verwarmt en een lach tovert op het gezicht van al die vriendelijke mensen die ik tegenkom. Bij het pad van het huis ernaast zit de buurvrouw met eigen vouwtafel en eigen fles. Een buurtfeest op afstand, zo op de vrijdagmiddag.
Die anderhalve meter afstand brengt ons dichter bijeen zo lijkt het. Tien meter is plots zo ver niet meer.

Opeens is iedereen zich bewust van die ander, daar op straat. Even met een boogje eromheen, zorgvuldig de gewraakte afstand in acht.
Goede middag! Lekker weertje? Die anderhalve meter is een godsgeschenk.

Deze crisis brengt het beste in velen naar boven. Initiatieven om elkaar te helpen, muzikanten zonder werk vullen het internet met live streams en liefde. Diverse diensten zijn tijdelijk gratis, van parkeren in de stad tot pornhub online.

Samen met Astrid Oosenburg van het COC, Anne Levah Ruschen van Transgender Netwerk Nederland en een ongelooflijke groep LHBT+* vrijwilligers en stichtingen help ik vorm te geven aan een hulpdienst voor LHBT’ers die door de crisis geïsoleerd dreigen te raken. Ook voor dit initiatief krijgen we van alle kanten gratis diensten aangeboden, bijvoorbeeld van bereik.io dat ons een telefoonnummer doneert.

Mocht jij willen helpen bij dit initiatief, bijvoorbeeld door af en toe eens gezellig en ongedwongen aan de telefoon te kletsen met een LHBT’er die dat nodig heeft, of heb je een dienst, donatie of handen die je ons kan bieden, stuur mijn vooral een mailtje!

De lente bloeit, de zon verwarmt de aarde en de lucht smaakt beter dan ooit.  Al deze positiviteit vindt plaats in een poel van stilte. Een oase van rust. Ik voel mij als een god in Frankrijk, maar met een loden kroon van veren en ik wil geen onruststoker zijn, maar om die oase ontvouwt zich een woestijn waar de dorre grond in de pan te bakken ligt als het ei van Jaap Fischer.
Helaas, vele mensen denken niet.

Zoals bij zoveel zzp’ers is ook mijn inkomen bijna gehalveerd. Ik heb het geluk dat ik een fijne parttime baan heb bij een fijn bedrijf. Dat bedrijf heeft het geluk dat ik vanuit mijn huis kan werken en daar misschien zelfs wel productiever ben dan op kantoor. Het is niet makkelijk maar ik red het wel.
Om mij heen zie ik bevriende ondernemers in de problemen komen. Om mij heen zie ik al die honderden meningen variëren van de ondergang van de wereld naar een storm in een glas water, en om mij heen zie ik bevriende artsen en verplegers die nu al op hun tandvlees lopen en het is nog maar net begonnen. Ik zie hoe mijn zoon door de chaos op school het bos niet meer ziet en hoe mijn eigen bedrijfje op het randje balanceert omdat de regering anders doet dan zegt.

En vriend en vijand druk ik op het hart: informeer je. Toen dit allemaal begon dacht ik ook dat het maar een griepje was. Haalde ik ook al die zelfgemoedsberustende argumenten naar boven. Maar de werkelijkheid is anders. Dus zoek betrouwbare bronnen voor je info. Niet Facebook. Niet ‘InfoWars’. Niet ‘InTheKnow’. Ga af op echt wetenschappelijk onderzoek. Het RIVM is best oke ! Einzelgängerliche Duitse artsen op YouTube zijn niet voor niets in hun eentje. Hint hint.

We komen er wel doorheen met z’n allen.  Maar laten we vooral kijken naar hoe deze storm gaat zakken, zich voegt in de chaos rondom die oase, rondom dat oog waarin wij nu de frisse lucht genieten. Het hoopvolle oog op een hoopvolle toekomst. Een toekomst waarin, misschien, mensen elkaar weer op straat zien staan. Waarin men weer kan waarderen dat een afstand korter dan anderhalve meter geen utopie hoeft te zijn. Waarin men ziet dat iedereen dezelfde kwetsbare, mooie mens is. Een mens die er mag zijn. Een mens, die er mag zijn.
Een mens. Die er mag zijn.

Op de dijk bij Wageningen is het nu goed toeven. De lucht is zacht en smaakt naar meer. Geen autochili of fabriekspeper, alleen natuurlijke ingredienten. Zacht en rond en geruststellend. Het doet mijn rommelende longen bedaren en mijn rommelende brein berusten. De vogels in de uiterwaarden kwetteren het hersengekwetter naar de achtergrond. En terwijl de zon langzaam in het water zakt besef ik dat ik de muggen van me af moet slaan. Dat is lang geleden.

Misschien komt het toch allemaal nog wel goed. Misschien.

 

*LHBT+: Lesbisch, Homo, Bi, Transgender, Intersekse en nog veel meer ‘andere’ geaardheden