Weer thuis aangekomen en genietend van een warme kop Yogi thee kijk ik terug op de lezing van Brad Warner.  Ik heb al diverse podcasts van hem gehoord en er nu eigenlijk live een bijgewoond. Wat hij te vertellen had was op zich interessant,  maar het is een verhaal dat al diverse keren in zijn podcasts naar voren is gekomen en in die zin niets nieuws. Het werd pas interessant toen hij vragen vanuit het publiek ging beantwoorden, een half uur voor het eind van de avond. Toch bekroop me soms het gevoel  dat hij een bandje afspeelde. Op zich begrijpelijk, ik ken dat zelf ook wel als ik bijvoorbeeld het zoveelste gesprek voer met een Harmony Glen fan over hoe ik Ierse muziek ben gaan spelen. Maar ik betrap mezelf erop dat ik toch een iets spontaner, minder ingestudeerd en meer in-depth verhaal had verwacht. De deur uit met die verwachtingen.

Brad begon met een inleiding die voortborduurde op een boek dat hij gelezen had over UFO’s; de meeste boeken over UFO’s doen hun best om niet-gelovers te overtuigen van het bestaan van die dingen. Hij trok de lijn door naar religie, waar hetzelfde effect te zien is. Het deed me denken aan een film die ik een paar weken geleden gezien heb, genaamd Iron Sky.

Iron Sky is een bizarre, geweldige en briljante science fiction film waarin Nazi’s tijdens WOII naar de maan zijn gegaan en daar zijn gebleven. Ze hebben niet in de gaten gehad dat de oorlog voorbij was en bereiden een verovering van de aarde voor met vliegende schotels en een geheim wapen genaamt Götterdammerung. Een nep-astronaut van Afrikaans-Amerikaanse afkomst beland in hun midden en moet daar -nadat hij door een krankzinnige wetenschapper veranderd is in een ‘ariër’- een stokje voor steken. Het is een film die zo fout is dat het goed wordt, een briljante mix van flauwe humor, geweld, referenties naar andere films, een werkelijk schitterende beeldvoering en art-direction die doet denken aan de films van Lenie Riefenstahl en een plot dat van cliché’s aan elkaar hangt maar toch nooit verveelt. Het is geen hollywood film, maar een Duits filmproject met een budget van 7,5 miljoen. Zeker daarom zeer geslaagd! Een echte aanrader als je een avondje ‘loos’ op de bank wilt hangen.

@Brad if you read this, check out Iron Sky. You will love it!

Ik zit nu met gemengde gevoelens op de bank. Wellicht is dit het nadeel van het autobiografische karakter van Brad’s boeken: Als je die eenmaal gelezen hebt, voelt het alsof je de schrijver een beetje kent, in ieder geval wat betreft het zen-deel van zijn leven, en heeft hij er live  niet veel meer aan toe te voegen. Het was leuk om Brad een keer in levende lijve te zien en te spreken en ik heb enkele  interessante denkbeelden meegekregen om op te broeden. Toch een zinnige avond.

Screenshots van Iron Sky

[justified_image_grid preset=3 ids=1736,1733,1732,1731]