De vreselijke werkelijkheid?

Het gonst al een tijd rond op internet, maar tot nu toe heb ik nog geen ‘betrouwbare’ bron gevonden die de berichten bevestigt van concentratiekampen voor homoseksuelen in Tsjetsjenië. Wat is waar?

Dat mensen tot onmenselijke dingen in staat zijn is al bekend sinds mensenheugenis. Onmenselijkheid is tot mijn verdriet een van de pilaren van de menselijkheid, het een bestaat niet zonder het ander. Hoe graag we het ook anders zouden zien. Maar in het kader van de hype rondom ‘Fake News’ vind ik het met de dag moeilijker te onderscheiden welke artikelen bedoeld zijn om kijkers of lezers te trekken en welke bedoeld zijn om feitelijkheden de wereld in te brengen.

Vandaag ontdekte ik dat er op de BBC website toch een artikel is geplaatst, weliswaar ‘heavily cited’, wat zoveel wil zeggen als ‘we hebben het niet gechecked maar veel mensen zeggen het’, maar ze hebben toch de keus gemaakt om het te plaatsen.

Waarom zie ik slechts een half woord gerept op de CNN website? Is de NOS niet geïnteresseerd? CNN geeft helderheid… ze kunnen het zelf niet verifiëren. Maar hoe groot is de kans dat het niet waar is? In Arnhem is het al niet veilig om als homo paar hand in hand over straat te gaan. ’s Avonds, als iedereen in bed ligt en de wegen verlaten zijn.Laat staan in Rusland.

Het filmpje hiernaast, afkomstig van independent.co.uk, laat zien wat in Moskou de sociaal geaccepteerde reactie op liefde is.

En weer gaan mijn gedachten terug naar de briljante oudejaarsconferance van Claudia de Breij en dank ik het universum op mijn blote kniëen dat ik zelf, hier in Nederland, zonder enige vorm van repercussie uit de kast heb kunnen komen. En toch, als deze berichten waar zijn, waar zijn dan de stemmen van de progessieve landen? Duikt de NOS er niet bovenop? Hoe kan de CNN accepteren dat zij, als een van de grootste en meest betrouwbare nieuwsorganisaties, de facts niet kunnen checken?

Hoe meer ik hoor, hoe minder ik er iets van begrijp.

En met dat dubbele gevoel begint mijn paasweekeind. De tijd waar in het gros van de westerlingen viert hoe hun Heer en geestelijk leider gestorven is en weer uit de dood is opgestaan voor al hun zonden. Nu ook de tijd waarin misschien wel honderden homo’s de hel binnengaan maar waarin Max Verstappen de voorpagina’s verovert.

Halleluya.

 

 

Vincent

Vincent is muzikant, vader, schrijver, designer, zen beoefenaar, eigenlijk een 'nobody' zoals iedereen.

2 Comments
 • Paul

  14/04/2017 at 16:34 Beantwoorden

  Op the Guardian is er een uitgebreid artikel over te vinden.
  https://www.theguardian.com/commentisfree/2017/apr/13/gay-men-targeted-chechnya-russia

 • Kees Schoone

  15/05/2017 at 05:04 Beantwoorden

  Wat kun je doen tegen haat, Vincent? De werkelijkheid in dit aardse tranendal is dat een groot aantal mensen eenvoudigweg dom, bot, gewetenloos en zonder empathie zijn. De Pinochetbende, Ernst Röhms S.A. De SS, de Rode Kmher, De “Culturele Revolutie”in China in de jaren 60, de GULAG, de feitelijke uitroeiing van Native American tribes from Alaska to Terra del Fuego in the “not so very brave new world” (i.e The Americas) door die witman enz.Je hebt gelijk, Nederland is niet perfect, maar de behandeling van de LBGT gemeenschap is hier door de meeste mensen goed met uitzondering van laaggeschoolde uit mohammedaanse kringen afkomstige mannen. Wat doe je eraan? Blijven hopen op langzame verbetering.

Post a Comment